OSMANİYE CEBELİBEREKET GAZETECİLER CEMİYETİ DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ

Bölüm: 1

KURULUŞ VE AMAÇ:

Derneğin Adı ve Merkezi:

OSMANİYE CEBELİBEREKET GAZETECİLER CEMİYETİ DERNEĞİ

MADDE 1- "Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti Derneği" adı altında Osmaniye'de bir Dernek kurulmuştur. Derneğin merkezi: Osmaniye'dir. Dernek diğer illerde ve ilçelerde şube açabilir.

Derneğin Amacı ve Konusu:

MADDE 2-Demeğin amacı, basın mesleğinde çalışanlar ile çalıştıranları bir arada toplamak; gazetecilerin mesleki ve sosyal haklarını korumak aralarındaki dayanışmayı arttırmak, mesleği temsil etmek, geliştirmek, toplum içindeki onur ve değerini arttırıcı yönde tedbirler almak ve faaliyet göstermektir.

Bu Amaç için Yapılacak Çalışmalar:

MADDE 3-Dernek, amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

a)Ulusal çıkarları, basın mesleğine ilişkin hak ve menfaatleri, mesleğin şeref, onurunu korumak; bunların gelişmesine yardım etmek.

b)Basın hürriyetinin savunulması için, kamu ve özel kuruluşlarla gerektiğinde uluslararası kuruluşlar önünde çalışmalar yapmak. Aynı amaç doğrultusunda faaliyette bulunan meslek derneklerinin bir araya gelerek oluşturacakları Federasyonun kuruluşuna katılmak, kurulacak federasyona üye olmak,

c)Dernek üyelerine ayni ve nakdi yardımda bulunmak; Sosyal yardım için gerektiğinde "Yardımlaşma Sandığı", "Tüketim Kooperatifi" kurmak, üyelere konut edindirmek üzere yapı Kooperatiflerinin kuruluşuna öncülük etmek; arsa temin etmek,

d)Üyelerin sağlık sorunlarına eğilmek ve dinlenme yerleri kurmak.

e)Demek üyelerinin yurt dışında ve yurt içinde yapacakları mesleki gezilerde kolaylık sağlamak.

f) Mesleği geliştirmek ve kamuoyuna tanıtmak için toplantılar, seminerler, konferanslar, geziler, yarışmalar, piyangolar, eğlenceler tertip etmek ve sergiler açmak.

g) Üyeler arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek amacı ile lokal açmak ve yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelikler dahilinde bu yerlerden üye olmayanların da belirli şartlar altında ve lokalin sosyal üyesi yapılarak faydalanabilmelerini sağlamak.

h) Basın mensuplarının mesleklerinde ilerlemelerini sağlamak, hayat şartlarının daha iyi hale gelmesine yardımcı olmak, üyelerinin eserlerine ve mesleki çalışmalarına destek olmak.

i) Kanunların ve uluslararası anlaşmaların basın mesleği mensuplarına tanıdığı ve ileride tanıyacağı bütün hakları savunmak.

j) Bölgesel - ulusal ve gerektiğinde kanunların izin verdiği ölçüde ülke ve uluslararası nitelikteki meslek sorunlarını incelemek ve bunlarla ilgili çözüm yollarını saptamak için, diğer meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak, mesleki dayanışmayı güçlendirmek.

k) Kanunlara uygun olarak uluslararası mesleki toplantılarda üyelerini temsil etmek, gerektiğinde yine kanunlara uygun olarak uluslararası ilişkiler kurmak.

l) Bayramlarda ve diğer tatil günlerinde, günlük, haftalık, aylık gazete veya dergi çıkarmak.

m) Gazetecilik yarışması düzenlemek ve gerektiğinde başka mesleki yarışmalar tertip etmek.

n) Kanunların izin verdiği hallerde ve ölçülerde bağış toplamak ve gelir temin etmek.

o) Vakıf, Yardım ve Emeklilik Sandıkları gibi, kurumlar kurmak ve kurulacak Vakıf ve Sandıklara her türlü yardımda bulunmak. Her yıl Dernek bilançosundan gelecek yıla devir edecek safi nakdin yüzde yirmisi. Gazeteciler, Sosyal hizmetler ve Emeklilik Vakfı'na "Dernek payı" olarak ödenir. Bu miktar da 5 milyondan az olamaz. Yıllık katkı günün şartlarına göre, Yönetim Kurulu tarafından arttırılır.

p) Kanunlarla verilen diğer yetkileri kullanmak.

Bölüm: II

ÜYELİK:

Dernek Üyeliği:

MADDE 4- Derneğin asıl ve fahri üyelik olmak üzere iki türlü üyeliği vardır. Gazete, dergi, haber ajansı, radyo ve televizyon, internet haberciliğinde basın mensubu niteliğindeki görevlerde en az altı ay çalışmış veya çalıştırılmış olanlar, (5)inci maddede belirtilen sarfları taşımak kaydı ile derneğe asıl üye olabilirler. Asıl üyelik niteliklerine sahip olmayıp, basın mesleğinin ve derneğin gelişmesine maddi veya manevi katkıda bulunanlar, yönetim kurulu kararı ile" fahri üye" kabul edilebilirler. Fahri üye sayısı hiçbir zaman, asıl üye sayısının onda birini geçemez. Fahri üyelerin seçme ve seçilme hakkı yoktur, isterlerse aidat ödeyebilirler. Aynı ilde bulunan ve aynı meslek kuruluşu olan bir başka demeğe üye olanlar bu demeğe üye olamazlar.

Asıl Üye Olma Koşullan:

MADDE 5- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş olan ve aşağıdaki şartlan taşıyan kimseler derneğe üyelik için başvurabilir;

a) Gazetecilik mesleğinde 212 sayılı yasanın öngördüğü şartlarda en az altı ay çalışmak, ve/veya

b) Sarı basın kartı taşımak.

c) Çalıştığı basın-yayın kuruluşunda görev yerinin yazılmış olması ve bunu kurum Müdürü tarafından çalıştığını belirten onayın verilmesi gerekir.

d) Yayınlanmış eseri bulunan Şair-Yazar ve daimi gazeteciler derneğe üye olabilirler.

Üyelik için Başvuru:

MADDE 6- Üyelik için başvuru, Derneğin hazırladığı özel giriş bildirgesini doldurup, imzalayarak yapılır. Dilekçeye iki fotoğraf, 212 sayılı yasaya uygun çalıştığını gösterir onaylı belge, sarı basın kartının ve nüfus kimliğinin onaylı sureti (Muhtardan), ikametgah belgesi eklenir.

a) 212 sayılı yasaya uygun çalışmayanlar veya sarı basın kartı olmayanlar, basın kurumundan alacağı görevini belirten belge, şair ve yazarlar ise eserlerinin bir nüshasını belgelemesi gerekir.

b) İstenen tüm evrak tamam ise, başvuru dilekçesi, gelen evrak defterine kaydedilir ve başvuru sahibine bir alındı belgesi verilir.

Üyelik Hakkında Karar:

MADDE 7- Üyelik başvurusunun kabul veya reddine dair karar verme yetkisi yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu, bu kararında gerekçe göstermek zorunda değildir. Yönetim kurulu, üyelik için yapılan başvuruları, 30 gün içinde karara bağlayıp, sonucu başvuru sahibine bildirmek zorundadır. Yönetim Kurulu'nun üyelik başvurusu ile ilgili kararları kesindir. Başvurusu reddedilen kişi, bir yıl süre ile yeniden başvuruda bulunamaz.

Üyelerin Hakları:

MADDE 8- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Gazetecilik mesleğinden emekli olanlar ile, Gazeteciler Cemiyetine başkanlık yapmış olan kişilerin, tüzüğün (5)inci maddesinde öngörülen şartları kaybetmeleri halinde dahi üyelikleri devam eder.

Üyeliğin Sona Ermesi:

MADDE 9- Üyenin istifa ettiğine dair yazılı başvurusunun derneğe ulaşması ile üyelik sona erer. Bunun dışında, ölüm, tüzük hükümlerine ve dernek menfaatlerine aykırı davranma, yazılı hatırlatmaya rağmen üyelik aidatını ödememe, üyelik için gerekli nitelikleri yitirme hallerinde yönetim kurulu karan ile dernek üyeliğine son verilir. Gerek istifa ve gerekse yönetim kurulu ile silinme hallerinde, durum Üye Kayıt Defterine işlenir. Sonuç üyenin bilinen adresine tebliğ olunur. Tebliğden itibaren 15 gün içinde, silinme kararına karşı üyenin itiraz hakkı vardır. Bu itiraz, ilk genel kurulda görüşülmek üzere gündeme alınır. Genel kurul kararı kesindir.

Dernek üyesi iken askerlik görevine başlayanların ve hükümlü durumda olanların üyelikleri askıya alınır. Terhis veya hükümlüğünü sona erdiğini gösteren belgesinin ibrazından sonra üyelik kendiliğinden devam eder.

a) Mesleğin onurunu zedeleyici, yüz kızartıcı, rüşvet, şantaj ve tehdit suçlarından yargılananların hüküm giymeleri durumunda üyelikleri sona erer.

b) Derneğin üyesi olup, basım işleri yapanların, dernek üyesinin gazete, dergi veya diğer basım işlerini (Yasal engel belgeli olmadığı sürece) herhangi bir kurum, kuruluş vb. kişilerin isteği doğrultusunda basmaması halinde, üye bir kez uyarılır, aynı durumun tekrarı halinde üyelikten çıkarılır.

Bölüm: III

DERNEĞİN ORGANLARI:

MADDE 10- Derneğin organları şunlardır:

a) Genel kurul

b) Yönetim kurulu

c) Denetleme kurulu

Genel Kurul:

MADDE 11- Genel kurul, asıl üyelerden oluşan en üst ve en yetkili kuruldur. Genel kurul üç yılda bir Mart ayı içinde yönetim kurulunun çağrısı üzerine Osmaniye'de olağan olarak toplanır.

Olağanüstü Genel Kurul:

MADDE 12- Yönetim ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya demek üyelerinden üçte iki çoğunluğun yazılı isteği üzerine genel kurul olağanüstü olarak toplanır.

Denetleme kumlunun veya dernek üyelerinin üçte ikisinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin başvurusu üzerine mahalli sulh hukuk hakiminin kararına başvurulur.

Çağrı Usulü:

MADDE 13- Yönetim kumlu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Çağrı yazısında çoğunluğun sağlanamaması halinde yapılan ikinci toplantının tarihinin de belirtilmesi gerekir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman, bir haftadan az olamaz. Toplantı başka bir nedenle geri bırakılırsa, toplantı ilanı geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanı yapılan gazetede ikinci bir ilan vermek suretiyle üyelere duyurulur. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı Yeter Sayısı ve Gündem:

MADDE 14- Genel kurul, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılımı ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulları asıl üye tamsayısı toplamının iki katından az olamaz. Genel kurulda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak kongre divanınca gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Genel kurulda kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Ancak tüzük değişikliği federasyona katılma, uluslararası kuruluşlara katılma ve bunlardan ayrılma, derneğin taşınmaz mallarının satılması ve derneğe taşınmaz mal satın alınması konularında, toplantıya katılanların üçte ikisinin oyu gereklidir.

Toplantının Yapılış Usulü:

MADDE 15- Dernek genel kurulu toplantıları, ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adlarının karşısına imza atarak toplantı yerine girerler. Yeter sayı sağlandığı yoklama sonucu anlaşılınca, toplantı, dernek başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazmandan ibaret kongre divanı seçilir. Gündemdeki maddelere uygun olarak toplantının yönetimi divan başkanına aittir. Toplantıda yapılan görüşmeler, alınan kararlar bir tutanakla tespit edilir ve altı divan üyelerince imzalanarak yönetim kuruluna teslim edilir.

Kurulların Seçimi:

MADDE 16- Genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulunu gizli oy ve açık tasrif usulü ile üç yıl içinseçer. Olağanüstü genel kurulda seçilen organlar, üç yıllık sürenin geri kalan kısmını tamamlar. Basılı veya elle yazılan oy pusulaları, dernek mührünü taşıyan zarflara konularak oy sandığına atılır. Sayım döküm işi, kongre divanınca veya genel kurulca seçilecek tasnif heyetince yapılır. Her üye aday olma hakkına sahiptir. Adayların aldıkları oylar eşit ise, mesleki kıdemi fazla olan, kıdemleri de eşit ise adayların yaşlı olanı sırada öne alır.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:

MADDE 17- Genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a)Dernek organlarının seçilmesi,

b)Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

c)Yönetim ve denetim kurullarının raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun aklanması,

d)Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,

e)Derneğin federasyona katılması veya ayrılması,

f)Derneğin uluslararası faaliyetlerde bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,

g)Derneğin feshedilmesi,

h)Yönetim kurulu kararı ile çıkarılmasına karar verilen üyenin, yazılı başvurusunun görüşülerek kesin karara bağlanması,

ı) Derneğin amaçları doğrultusunda kurulacak Vakıf, yardımlaşma Sandığı, Emekli Sandığı, Federasyon gibi kuruluşların kurulması konusunda karar almak ve bu konularda yönetim kuruluna yetki vermek;

Federasyon üyesi olması halinde, federasyon tüzüğünde öngörülen nitelikte ve sayıda delegeleri seçmek. Genel kurul, bu yetkilerini başka kurullara devredemez.

Yönetim Kurulu:

MADDE 18- Yönetim kurulu, genel kurul tarafından gizli oyla üç yıl için seçilen Yedi üyeden oluşur. Ayrıca Yedi de yedek üye seçilir. Yönetim kurulu, seçimleri izleyen yedi gün içinde toplanarak kendi arasından bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir basın sözcüsü ve bir de sayman üye seçer. Yönetim kurulu tarafından genel kurul sonuç bildirimi 1 ay içinde en büyük mülki amirliğe verilir. Başkan, yönetim kurulunun bu hususta vereceği özel karar ile demeği temsil eder. Yokluğunda başkan yardımcısı vekalet eder. Sekreter üye yazışmaları ve derneğin iç çalışmasını düzenler ve yürütür. Basın sözcüsü basın-yayın organları ve kurum-kuruluşlarla iletişimi sağlar. Sayman üye derneğin mali işlemlerinden ve bununla ilgili defter ve kayıtların tutulmasından sorumludur. Yönetim kurulu ilk toplantısında, kurulun olağan toplantılarını gün ve saatini belirler. Bunu imzası ite öğrenen üyelere ayrıca her toplantı için çağrı çıkarılmaz. Olağan toplantılar bir ay süreden daha uzak olamaz. Üst üste üç olağan toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan yönetim kurulu üyesinin bu üyeliği kendiliğinden düşer; yerine sırası ile yedek üye çağrılır. Yönetim kurulunda herhangi bir nedenle boşalma halinde yedek üyelerin çağrılması zorunludur.

Yönetim Kurulunun Görevleri:

MADDE 19- Yönetim kurulunun görevleri şunlardır:

a)Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.

b)Dernek şubelerinin açılmasına karar vermek ve şube kurucularına yetki vermek, gerektiğinde, illerde "temsilci" görevlendirmek.

c)Derneğin gelir ve giderlerine ait işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,

d) Mesleğin gelişimi ve üyelerinin mesleki ilerlemeleri için her türlü etkinliklerde bulunmak, tedbirler ve kararlar almak ve özellikle de tüzüğün (3)ncü maddesinde öngörülen amaca yönelik çalışmaları düzenlemek ve gerçekleştirmek.

e)Federasyon üyesi olma halinde, federasyon ile olan her türlü yazışma ve ilişkileri düzenli bir şekilde yürütmek, genel kurulda seçilen asil ve yedek delege listesini, seçilenlerin nitelikleri de belirtilerek onbeş gün içinde Federasyon başkanlığına göndermek; Federasyon tüzüğünde belirtilen dönemlerde ve miktarlarda üyelik aidatını göndermek.

Denetleme Kurulu:

MADDE 20- Denetleme kurulu genel kurulca üç yıl için seçilen üç üyeden oluşur. Aynı seçimde ayrıca üç yedek üye seçilir. Denetleme kurulu, yönetim kurulu çalışmalarının yasaya ve tüzük hükümlerine uygun olarak yapılması, genel kurulca alınan kararların yerine getirilmesi, dernek işlemlerinin ve kayıtlarının usulüne uygun olarak yürütülmesi hususlarını inceler. Denetlemeler, 1 yılı geçmemek üzere uygun aralıklarla yapılır ve tespit olunan hususlar rapor halinde yönetim kuruluna sunulur. Genel kurulda ise ayrıca genel denetim raporu hazırlanarak sunulur.

Disiplin İşlemleri:

MADDE 21- Disiplin işlemleri, yönetim kurulunca yürütülür. Yönetim kurulu, yazılı şikayet üzerine veya kendiliğinden yaptığı kovuşturma sonucunda, mesleğin saygınlığına ve onuruna zarar verdiği saptanan üyeye, eylemin ağırlığına göre, yazılı uyarı, kınama ve üyelikten ihraç cezalarından birini verir. Karar üyeye tebliğ olunur. Bu kararlardan sadece, üyelikten çıkarma kararına karşı, genel kurula itiraz hakkı vardır. Bu durumda, genel kurul kararı belli oluncaya kadar anılan kişinin üyeliği askıda kalır.

Bölüm: IV

İDARİ VE MALİ İŞLER

Tutulması Gereken Defterler:

MADDE 22- Dernek, aşağıdaki defterleri tutar:

a)ÜYE KAYIT DEFTERİ: Derneğe alınan üyelerin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, aidat taahhütleri, üye ile ilgili diğer bilgiler bu deftere yazılır.

b) KARAR DERERİ: Yönetim kurulu kararları, toplantı tarihi ve sayısını da belirtmek suretiyle ve sırayla bu deftere yazılır. Kararların altı yönetim kurulu üyelerince imzalanır.

c)GELEN-GİDEN EVRAK DEFTERİ: Derneğe gelen ve giden evrak, tarih ve sayısıyla bu deftere kaydolunur. Gelen evrakların asılları ve giden evrakların kopyası kanuni süresince dosyada saklanır.

d)GELİR-GİDER DEFTERİ: Dernek adına alınan ve harcanan bütün paraların alındıkları ve verildikleri yerler, miktarları ve tarihleri açık ve düzenli şekilde ve sırayla bu deftere işlenir.

e)DEMİRBAŞ DEFTERİ: Derneğe ait bütün demirbaşlar bu deftere yazılır. Demirbaş giriş ve çıkışları bu deftere işlenmek zorundadır.

f) ALINDI BELGESİ KAYIT DEFTERİ: Maliyeden sağlanan ve sayman üyeye zimmetlendirilen alındı belgeleri, bu üyeler tarafından numarası en küçük olan alındı belgesi cildinden başlamak üzere alt alta yazılmak suretiyle bu deftere kaydolunur. Bu defterin tutulmasından sayman üye ile birlikte başkan sorumludur. Yukarıda sayılan defterlerin Noterden onaylanmış olması zorunludur.

Derneğin Gelirleri:

MADDE 23- Derneğin gelirleri şunlardır;

a) Üye giriş aidatı: 100 TL’dir.

b) Yıllık aidat: 10 TL’dir.

c)Dernekçe yapılan yayınlar, düzenlenen piyango, balo, eğlence, konser ve benzeri faaliyetlerden sağlanan gelirler,

d) Bağışlar ve yardımlar,

e)Yardım toplama kanunu hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.

Giriş ve yıllık aidatın en az tutarı yukarıda belirtilmiş olup, günün şartlarına uygun olarak bu miktarları arttırmaya genel kurul yetkilidir.

Derneğin dış ülkelerdeki gerçek veya tüzel kişilerden yardım alması İçişleri Bakanlığı'nın izni ile olur.

Çalışmayan ve emekli statüsünde bulunan dernek üyelerinden yıllık aidat miktarının yarısı alınır.

Gider ve Gelirlerde Usul:

MADDE 24- Dernek gelirleri "alındı belgesi" ile toplanır ve giderler fatura, makbuz ve harcama belgesine bağlı olarak yapılır. Bu belgelerin beş yıl saklanması zorunludur.

Maliye Bakanlığı'ndan sağlanan alındı belgeleri, ciltler halinde, tüm sayfaları kontrol edilerek, sıra numaralarının uygunluğu tespit edilir ve bu durum bir tutanakla belirtilerek, tutanak saklanır.

Bağış veya aidat toplayacak kişiler, yönetim kurulu kararı ile belli edilir. Bu kişiler için en büyük mülki amirliğe başvurularak resimli "yetki belgesi" alınır.

Çekle yapılacak ödemelerde ve bankadan para çekme işleminde yönetim kurulundan en az iki imzanın birlikte bulunması şarttır.

Tüzük Değişikliği:

MADDE 25- Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi genel kurulundur. Tüzük değişikliği ancak gündemde yer almışsa veya hazır bulunan üyelerden onda birinin gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden önce vereceği yazılı istek üzerine gündeme alınmışsa genel kurulda görüşülebilir. Tüzük değişikliğine karar verme yetersayısı, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki oyudur.

Derneğin Feshi:

MADDE 26- Derneğin feshine karar verme yetkisi genel kurula aittir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır, ilk toplantıda bu çoğunluğunun sağlanamaması halinde üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıda, katılan sayısına bakılmaksızın fesih konusu görüşülebilir. Derneğin feshine ilişkin karar alınabilmesi için, toplantıya katılanların üçte ikisinin bu yönde oy vermesi gerekir.

Derneğin feshine dair karar verilmesi halinde, derneğin malvarlığı, demirbaşları ve parası Osmaniye Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na devredilir. (Dernek Gazeteciler Vakfı kurması durumunda bu maddede değişiklik yapılabilir.)

Bölüm: V

DERNEK ŞUBELERİ

Kuruluşu:

MADDE 27- Şubenin kuruluşuna yönetim kurulu karar verir. Bu kararda şubenin açılacağı ilde çalışan ve derneğe kayıtlı olup tüzükte belirtilen şartları taşıyan en az üç kişi şubeyi kurmakla görevlendirilir.

Kurucular şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliğine yazılı başvuruda bulunur. Bu başvuru yazısında kurucuların adı ve soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, meslek ve sanatı gösterilir. Dilekçeye ikametgah belgesi ile kuruculuk yetki belgesi de eklenir.

Bir ilde şube açılabilmesine yönetim kurulunca karar alınabilmesi için, o ilde 212 sayılı yasaya göre çalışmakta olan ve / veya tüzükteki diğer şartları taşıyan en az on iki kişinin bulunması gerekir.

Şubenin Organları:

MADDE 28- Şubenin organları şunlardır;

a)Genel kurul

b)Yönetim kurulu

c) Şube denetçisi

Şube Genel Kurulu:

MADDE 29- Şube genel kurulu, şubede kayıtlı bulunan üyelerden oluşur. Şubeler, olağan genel kurullarını, merkezin genel kurulundan en az bir ay önce yapmak zorundadır.

Şube genel kurullarının toplanması, çağrı usulü, toplantı ve karar yetersayısı, seçimler ve buna benzer konular, tüzükte merkez genel kurullarında belirtildiği gibi uygulanır.

Şube Yönetim Kurulu:

MADDE 30- Şube yönetim kurulu, derneğin şubeye kayıttı üyeleri arasından seçilen beş üyeden oluşur. Ayrıca beş de yedek üye seçilir.

 Şube yönetim kurulunun toplantı usulleri, görev ve yetkileri bu tüzükte merkez yönetim kurulu için belirtildiği gibidir.

Şube yönetim kurulu üyeleri, aynı zamanda dernek genel kurulunda şubeyi temsilen delege olarak katılırlar.

Şube Denetçisi:

MADDE 31- Şube genel kurul üyeleri tarafından kendi aralarından seçeceği bir asil ve bir yedek üyeden oluşur. En az altı ayda bir olmak üzere şube yönetim kurulunun kayıt defterlerini inceleyerek raporlar hazırlar ve genel denetim raporunu genel kurula sunar. Raporların bir örneği dernek yönetim kuruluna gönderilir.

Şubenin Hesapları:

MADDE 32- Gazetecilerin derneği tek kasa düzeni içinde çalıştığından, şubeler hesaplarını dernek genel merkezine devretmek zorundadırlar. Ancak zaruri ve günlük masrafların karşılanması için gelirlerin yüzde ellisini avans olarak tutabilirler ve gerektiğinde dernek yönetim kurulundan ayrıca avans isteyebilirler. Şubeler avansları ile ilgili olarak 6 ayda bir genel merkeze yazılı olarak hesap verirler.

EK MADDELİR:

Borçlanma Usulleri:

EK MADDE 1- Borçlanma yetkisi genel kurulun olup bu yetkisini yönetim kuruluna verebilir.

Derneğin İç Denetim Sekli:

EK MADDE 2- Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabilir. Ayrıca bağımsız denetim kuruluşları tarafından da derneğimiz denetlenebilir. Genel kurul yönetimi kurucu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.